USD 44,96 EURO 52,90 ALTIN 6.850,17
Yükleniyor...
Ana Sayfa Genel İran Dışişleri Bakanı Arakçi: “Yalnızca...

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: “Yalnızca Nükleer Alanda Anlaşmak Mümkün”

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile yürütülecek olası müzakerelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Haber Merkezi Haber Merkezi 01 Şubat 2026, 22:34 01 Şubat 2026, 22:34 3 dk okuma 16 Okunma

Habere Devam Edin

İRAN / TEKHA

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile yürütülecek olası müzakerelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Arakçi, nükleer programın barışçıl niteliğinin güvence altına alınması karşılığında yaptırımların kaldırılmasını beklediklerini vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Amerikan basınına verdiği mülakatta, bölge ülkeleri ve ABD ile müzakerelerin yeniden başlatılmasına yönelik bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Müzakere süreci için karşılıklı güvenin önemine değinen Arakçi, nükleer silah konusunda ABD Başkanı Donald Trump ile aynı fikirde olduklarını belirtti.

“Yaptırımların Kaldırılmasını Bekliyoruz”

Nükleer programın şeffaflığı konusunda görüşmeye hazır olduklarını ifade eden Arakçi, şu ifadeleri kullandı:

“Başkan Trump nükleer silah olmaması gerektiğini söyledi ve biz de onunla tamamen aynı fikirdeyiz. Yalnızca nükleer alanda anlaşmak mümkün. Nükleer programımızın tamamen barışçıl olduğunun güvence altına alınması için nükleer programımız hakkında müzakere edebiliriz. Buna karşılık olarak yaptırımların kaldırılmasını bekliyoruz.”

İran’ın barışçıl amaçlarla uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürmesi halinde tüm detayları masaya yatırmaya hazır olduğunu kaydeden Bakan Arakçi, 2015 yılında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) sonrası yaşanan sürece dikkat çekti.

“ABD’ye Güvenimizi Kaybettik”

2015 yılında ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya ile imzalanan nükleer anlaşmadan ABD’nin 2018 yılında çekilmesinin büyük bir güven sorunu yarattığını hatırlatan Arakçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD gerekçe sunmadan anlaşmadan çekildi. Geçen yıl ise müzakere kararı verdiğimiz bir zamanda saldırıya uğradık. Bu nedenle ABD’ye olan güvenimizi kaybettik.”

Bölgesel Savaş Uyarısı

Bazı odakların ABD’yi savaşa çekmeye çalıştığını savunan Arakçi, Donald Trump’ın bu konuda sağduyulu davranacağına inandığını belirtti. İsrail ile yaşanan gerilimde çatışmanın yayılmaması için çaba sarf ettiklerini söyleyen Arakçi, ABD ile olası bir çatışmanın sonuçlarına dair şu uyarıda bulundu:

Osimhen Derbi İçin Sahaya Çıkmaya Hazırlanıyor

Dikkatinizi çekebilir

Osimhen Derbi İçin Sahaya Çıkmaya Hazırlanıyor
Haberi Oku

“İsrail ile savaşta, çatışmanın genişlememesi için çaba gösterdik. Ancak ABD ile savaşırsak bölgedeki ABD üsleri göz önüne alındığında çatışmanın daha geniş alanlara yayılacağı da bir gerçektir.”

Etiketler:
Bu habere tepkiniz nedir?
Haber Merkezi

Haber Merkezi

Yazarın tüm makale ve analizlerine aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sıradaki Haberi Yükle: İskenderun’da Aranan Şahıs Yakalandı