USD 45,70 EURO 53,03 ALTIN 6.695,11
Yükleniyor...

Ana Sayfa Genel İran’dan BM ve IAEA’ya Nükleer...

İran’dan BM ve IAEA’ya Nükleer Tesis Mesajı: “Radyoaktif Kirlenme Riski Kapıda”

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (IAEA) gönderdiği mektupta, nükleer tesislere yönelik saldırıların bölgeyi büyük bir çevre felaketine sürükleyebileceği uyarısında bulundu.
Haber Merkezi Haber Merkezi 06 Nisan 2026, 05:27 06 Nisan 2026, 05:27 2 dk okuma 61 Okunma

Haberin Devamı

İRAN / TEKHA

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (IAEA) gönderdiği mektupta, nükleer tesislere yönelik saldırıların bölgeyi büyük bir çevre felaketine sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi; BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BMGK üyeleri ve IAEA Başkanı Rafael Grossi’ye gönderdiği mektupta, ABD ve İsrail’in ülkesindeki barışçıl nükleer tesislere yönelik eylemlerine sert tepki gösterdi. Özellikle Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetiminde bulunan Buşehr Nükleer Enerji Santrali’nin hedef alınmasının tüm bölgeyi radyoaktif kirlilik riskiyle karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

Arakçi mektubunda, “Bu yasa dışı saldırılar, tüm bölgeyi ciddi insani ve çevresel sonuçları olan radyoaktif kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktadır ve cezasız kalmamalıdır” ifadelerini kullandı.

“Nükleer Tesisler 7 Kez Hedef Alındı”

Son 9 aylık süreçte İran’a iki kez savaş dayatıldığını savunan Arakçi, 28 Şubat’tan bu yana nükleer tesislerin toplam 7 kez saldırıların hedefi olduğunu hatırlattı. BMGK ve IAEA’nın bu saldırılar karşısında sessiz kaldığını ve kınama dahi yayımlamadığını belirten Arakçi, bu eylemsizliğin saldırganları cesaretlendirdiğini ifade etti.

IAEA Başkanı Grossi’ye Gizli Bilgi İfşası Suçlaması

Mektubunda IAEA Başkanı Rafael Grossi’ye yönelik eleştirilerde de bulunan Arakçi, Grossi’nin mart ayında verdiği bir röportajda İran’ın barışçıl nükleer programına dair gizli denetim bilgilerini ifşa ettiğini öne sürdü. Arakçi konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Bu tür bilgilerin düşman taraflarca kötüye kullanılması, koruma altındaki nükleer tesislerimize yönelik daha fazla saldırıyı kolaylaştırabilir.”

AFAD’da Üst Düzey Görev Değişimi

Günün Manşeti

AFAD’da Üst Düzey Görev Değişimi
Haberi Oku

İran Dışişleri Bakanı, IAEA’yı uluslararası sorumluluklarını yerine getirmeye ve gizliliği korumaya davet etti.

Etiketler:
Bu habere tepkiniz nedir?
Haber Merkezi

Haber Merkezi

Yazarın tüm makale ve analizlerine aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Düşüncelerinizi Paylaşın

Fikirleriniz bizim için önemli. E-posta adresiniz hiçbir şekilde gizliliğiniz ihlal edilerek paylaşılmaz.

Sıradaki Haberi Yükle: Bolu Belediyesi’ndeki Soruşturmada 3 Şüpheli Adli Kontrol Şartıyla...