USD 44,05 EURO 51,06 ALTIN 7.301,96
Yükleniyor...
Ana Sayfa Ekonomi Bakan Şimşek: “Türkiye Yüksek Gelirli...

Bakan Şimşek: “Türkiye Yüksek Gelirli Ülkeler Grubuna Dahil Oldu”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2025 yılı performansını değerlendirerek, milli gelirin 1,6 trilyon dolara, kişi başına gelirin ise 18 bin 40 dolara yükseldiğini açı.
Haber Merkezi Haber Merkezi 02 Mart 2026, 09:31 02 Mart 2026, 09:31 3 dk okuma 55 Okunma

Habere Devam Edin

ANKARA / TEKHA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2025 yılı performansını değerlendirerek, milli gelirin 1,6 trilyon dolara, kişi başına gelirin ise 18 bin 40 dolara yükseldiğini açı. Şimşek, Türkiye’nin kalıcı refah artışı için kritik eşik olan “yüksek gelirli ülkeler” grubuna girdiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan 2025 yılı dördüncü çeyrek ve yıllık Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye ekonomisinin 2025’in son çeyreğinde yüzde 3,4, yıl genelinde ise yüzde 3,6 oranında büyüdüğünü kaydeden Şimşek, hedeflenen ekonomik dengelenmenin sürdüğünü vurguladı.

“Kritik Eşiği Aştık”

Ekonominin büyüklüğünün 1,6 trilyon dolara ulaştığına dikkat çeken Bakan Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kişi başına gelir 18 bin 40 dolara yükseldi. Kalıcı refah artışı hedefimiz için kritik bir eşik olan yüksek gelirli ülkeler grubuna 2025 yılında dâhil olduğumuzu öngörüyoruz. Tarımda don ve kuraklığın etkileri yılın son çeyreğinde de devam ederken diğer sektörlerde üretim artışı sürdü. 2025 yılında sanayi katma değeri yüzde 2,9 ile son dört yılın en yüksek artışını kaydetti. Deprem bölgesinde konut teslimine hız vermemizin de etkisiyle inşaat sektöründe katma değer artışı güçlü seyrini korudu.”

“Yatırımlar Üretim Kapasitemizi Güçlendiriyor”

Tüketim ve yatırım arasındaki dengeli görünümün devam ettiğini belirten Şimşek, yatırımların yıl genelinde yüzde 7 arttığını ifade etti. Makine ve teçhizat yatırımlarındaki yüzde 5’lik artışın üretim kapasitesini güçlendirdiğini söyleyen Şimşek, küresel ticaretteki korumacılık eğilimlerine rağmen cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 1,6 ile sürdürülebilir seviyede kaldığını dile getirdi.

Mali Disiplin ve 2026 Hedefleri

Kamuda tasarruf ve verimlilik odaklı harcama disiplininin meyvelerini verdiğini kaydeden Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

Dolar Endeksi Temmuz 2025 Sonrası Rekor Kırdı

Dikkatinizi çekebilir

Dolar Endeksi Temmuz 2025 Sonrası Rekor Kırdı
Haberi Oku

2025 yılında bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 2,9 ile OVP tahmininin altında gerçekleşirken faiz dışı fazla verdik. Maliye politikasındaki disiplinli duruşumuz sayesinde deprem harcamaları hariç faiz dışı fazla yüzde 1,2 gerçekleşti. Jeopolitik gelişmelerden kaynaklanan risklerin geçici olacağı ve küresel ticaretteki belirsizliklerin azalacağı varsayımıyla, 2026 yılında ticaret ortaklarımızdaki talep artışı ile finansal koşullardaki iyileşmenin büyümeye katkı sağlamasını bekliyoruz. Kazanımlarımızı kalıcı hale getirmek için politikalarımızı yapısal ve arz yönlü adımlarla destekleyeceğiz.”

Etiketler:
Bu habere tepkiniz nedir?
Haber Merkezi

Haber Merkezi

Yazarın tüm makale ve analizlerine aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Düşüncelerinizi Paylaşın

Fikirleriniz bizim için önemli. E-posta adresiniz hiçbir şekilde gizliliğiniz ihlal edilerek paylaşılmaz.

Sıradaki Haberi Yükle: Küresel Enerji Piyasalarında İran Gerilimi Sıçraması